Purjelautailijoiden seurantaa Fideran ratkaisuilla

Viikonloppuna kisattiin purjelautailun Tour de Laru XIII, jossa testattiin Yepzonin seurantalaitteiden ja Fideran tilannekuvajärjestelmän sopivuutta ja toimivuutta purjelautailukisojen seurannassa. Yhdistämällä Yepzonin Smart -trackerit sekä pilvipohjainen Fidera Flow -järjestelmä, pystyivät intohimoiset surffarit ympäri Suomen seuraamaan reaaliajassa kisan etenemistä ja kilpailijoiden sijoituksia ja reittejä sijainnistaan riippumatta.

Kisoja pystyi seuraamaan rannalta käsin seuraten samalla sijoituksia puhelimen ruudulta, omalta kotitoimistolta ja tietokoneen ruudulta. Selkeän käyttöliittymän avulla kisojen seuraaja pystyy itse zoomailemaan sisään ja ulos karttapohjalla ja katsomaan kilpailijoiden sijainteja. Kilpailijoiden reitit tallentuvat Fideran järjestelmään, ja kilpailijat pystyvät tämän avulla jälkikäteen analysoimaan kisaansa ja vertaamaan omaa reittiään muiden kilpailijoiden reitteihin.

Kilpailijat kantavat kisan ajan mukanaan pienikokoista Yepzon Smart -paikanninta, joka lähettää paikkatietoja Fidera Flow -pilvipalveluun. Järjestelmän ja paikantimen sovelluttaminen surffikisojen käyttötarkoitukseen onnistui muutaman päivän käyttöliittymän modifioinnilla, jotta Fidera Flow saatiin optimoitua tätä purjelautailijoiden seurantaa varten. Yepzon Smart -trackerin firmwareen tehtiin myös muutoksia samasta syystä.

Kokonaisuutena purjelautakisojen seuranta onnistui hyvin, ja mahdollisuus seurata kisojen etenemistä livenä sai paljon kiitosta lajin harrastajilta. Lajin harrastajat ja kisaajat pystyivät analysoimaan kilpailijoiden reiteistä mm. tehokasta kryssimistä. Palvelun avulla on siis hyvät mahdollisuudet analysoida sekä omia että kilpailijoiden suorituksia.

Viereisessä kuvassa on kuvakaappaus suoraan Fidera Flow -järjestelmästä. Selkeältä karttapohjalta on nähtävissä kilpailun Windsurfer LT -luokan voittajan Jon Törnwallin kulkema reitti.

Kuvassa näkyvät suorat viivat Lauttasaaren yli ovat GPS-pisteitä kun Yepzon Smart -tracker on ollut ennen kisaa olevassa tilassa, jolloin akun säästön vuoksi laite ei tee tarkkaa mittausta. Laitteen saa nappia painamalla ”kisa-modeen”, jolloin se tekee tarkkaa mittausta ja piirtää kilpailijan reitin tarkasti.

Tulemme jatkamaan palvelun käyttöä ja testaamista purjelautailukisoissa myös tulevaisuudessa, ja jatkamme palvelun kehittämistä näistä saadun tiedon avulla.

Kuvat: Suomen Windsurferliitto

Piditkö tästä julkaisusta? Jaa se sosiaalisessa mediassa!