Liikuntapaikkojen kävijämäärien seuranta – Vaivatonta ja edullista, mutta suuret hyödyt

Cross country skiing

Liikuntapaikkojen kävijämäärien seuranta auttaa tilatarpeiden ymmärtämisessä ja tilojen suunnittelussa. Data antaa myös tärkeää tietoa ruuhka-ajoista, yleisestä käyttöasteesta ja auttaa ennakoimaan kävijäpiikkejä.

Liikuntapaikkojen kävijäseuranta perustuu usein ainoastaan mutu-tuntumalla tehtyihin arvioihin, mikä voi olla varsinkin kuntien yleisillä ulkoliikuntapaikoilla vaikeaa. Kävijäseurannan ei kuitenkaan tarvitse perustua vain epätarkkoihin arvioihin, sillä näidenkin kävijämääristä on mahdollisuus saada tarkkaa dataa edullisesti ja erittäin helposti.

Data auttaa suunnittelussa ja kehityksessä

 

Osaa kunnista jopa velvoitetaan seuraamaan asukkaidensa liikkumista ja liikuntapaikkojen kävijämääriä. Kuntien edellytetään vahvistavan liikuntaolosuhteisiin liittyvää strategista suunnittelua, ja kuntien edellytetään kuulevan asukkaitaan liikuntaolosuhteiden kehittämiseksi. Tähän auttaa kävijämäärien seuranta, mutta erityisesti vuorovarausten ulkopuolella olevien ulkoliikuntapaikkojen käytöstä on vaikea saada aivan tarkkaa tietoa, ja näitä on useissa kunnissa jopa 2/3 kaikista liikuntapaikoista.

Outdoor biking (kopio)

Tarkka data kävijämääristä ja käyttöasteista antaa kuitenkin olennaisen näkökulman siihen, onko liikuntapaikkaverkosto ajan tasalla, missä on kehityspaineita ja missä puolestaan tyhjäkäyntiä. Luonnollisesti liikuntapaikkoja kuuluisi rakentaa sen mukaisesti, miten niille tiedetään olevan tarvetta ja käyttöä. Päätöksenteko on helppo tehdä faktoihin perustuen käyttöastedatan avulla. 

Lisäksi käyttöastetiedot auttavat ylläpidon resurssien kohdentamisessa juuri niihin liikuntakohteisiin mitä käytetään. Resurssit ovat ylläpidon suhteen usein tiukassa ja tulevat jatkossakin olemaan, ja ylläpitoon liittyvät toimet on helppo resursoida sinne missä niitä tarvitaan enemmän kun asiasta on olemassa faktaa.

Liikuntapaikkojen käyttöasteet

Ulkoliikuntapaikat suuressa suosiossa

 
Suosituimpien ulkoliikuntapaikkojen eli kuntoratojen ja ulkoilupolkujen käytöstä on harvoin olemassa tilastoja tai arviota käyttäjistä. Ne nousevat kuitenkin liikuntapaikkoihin ja kaupunkilaisten hyvinvointiin liittyvissä selvityksissä kärkeen yhdessä pyöräteiden kanssa, kun kysytään mieluisimpia ja tärkeimpiä olosuhteita oman liikkumisen kannalta.

Dataa käyttäjämääristä helposti ja mistä tahansa

 

Fideran palvelut mahdollistavat tiedonkeruun käyttäjämääristä mistä tahansa. Palvelun käyttö ei vaadi johdotuksia tai isoja sähköasennuksia, vaan ratkaisut on mahdollista toteuttaa täysin langattomilla sensoreilla joiden akku kestää jopa vuosia. Laitteet ovat siis erittäin huoltovapaita. Oli tarpeena sitten saada tietoa kuntoradoista, urheilukentiltä, sisähalleista, pyöräilyreiteistä tai hiihtoradoilta, ongelmaan löytyy varmasti edullinen ja helppokäyttöinen ratkaisu.

Piditkö tästä julkaisusta? Jaa se sosiaalisessa mediassa!